Repedea şi Ruscova

Comunele sunt situate în partea de est a judeţului Maramureş la o distanţă de 27 km de Vişeu de Sus, la 53 km de Sighetu Marmaţiei şi la 125 km de Baia Mare. Sunt poziţionate geografic în nordul ţării, respectiv în nord-estul judeţului Maramureş, pe cursul inferior al râului Ruscova. Comuna Ruscova se învecinează la nord cu comuna Repedea, la nord-est, pe o scurtă distanţă, este cuprinsă între vârful Chicera şi vârful Dealul şi se învecinează cu comuna Vişeu de Jos, la sud-est, pe o distanţă de 9 km, se învecinează cu comuna Leordina şi la vest se învecinează cu comuna Bistra.

Incă din cele mai vechi timpuri principala activitate a locuitorilor comunei a fost agricultura cu cele două ramuri ale sale: creşterea animalelor şi cultivarea plantelor. Tot o veche îndeletnicire a locuitorilor o reprezintă şi prelucrarea lemnului.

Evenimente locale

  • Sâmbra Oilor din Ruscova (Măsuratul laptelui) (03)(04) este o traditie frumoasa din Maramuresul istoric care simbolizează venirea primăverii şi ieşirea oilor la păscut