Leordina

Leordina este un spaţiu locuit de oameni care mai lucrează pământul, lemnul sau lâna din zori şi până în seară, care îşi hrănesc şi îşi îngrijesc vacile, oile, caprele, găinile, raţele sau gâştele, care mână iute caii, ară, seamănă şi recoltează, cosesc şi fac clăi, toamna îşi fac horincă şi taie porcul de sărbători. Ei sunt oameni care mănâncă, beau, joacă şi horesc, strigă la nunţi şi la petreceri că-i scoate glasul ceterii şi din mormânt. Apoi iar sădesc pruni şi meri, şi peri, şi cireşi şi mai merg la târguri, sapă fântâni şi înalţă case, merg la începutul verii cu stânele de oi până departe pe munţii, se bucură de împliniri şi se roagă creştineşte.

Locuitorii comunei cred că Dumnezeu le-a hărăzit acest loc binecuvântat, considerat de ei a fi centrul lumii şi care de peste 600 de ani poartă acelaşi nume – Leordina. De aceea ei îl sfinţesc cu munca lor, cu  încrederea  că nu le poate fi mai bine nicăieri în altă parte.

Într-un cadru istoric  deosebit de pitoresc al Maramureşului, este cuprinsă aşezarea românească ce poartă numele de Leordina. Localitatea este situată în partea de N-E a judeţului, la distanţă de 105km faţă de municipiul Baia Mare, 42km de municipiul Sighetu Marmaţiei şi 20Km de oraşul Vişeu de Sus. Suprafaţa totală a localităţii este de aproape 3000ha, din care vatră locuibilă, sau intravilanul, este de circa 300ha, iar 2700ha considerat teren extravilan.

Comuna Leordina se învecinează cu localităţile Petrova, Repedea şi Ruscova. Localităţile Bistra şi Poienile de sub Munte devin zone cu un potential turistic foarte ridicat, având în vedere că delimitează Rezervaţia Naturală Munţii Maramureşului.

Din punct de vedere climatic, zona se caracterizează prin temperaturi scăzute şi precipitaţii abundente. Vegetaţia aparţine zonei fagului, întalnit la 500-600 m altitudine şi pajişti naturale.

Comuna Leordina este strabătută de o vale numită de oamenii de prin zona „Valea Satului” care se varsă în râul Vişeu. Astfel că, există posibilitatea construirii aici, pe acestă vale, a unei mori de apă în stil tradiţional, o vâltoare, chiar, dar şi un muzeu al satului care să cuprindă case vechi şi strămoşeşti din această zonă deaorece satul datează de mai bine de 600 de ani. Totodată în cadrul muzeului ar putea fi incluse şi alte elemente specifice pentru judeţul Maramureş cum ar fi porţile mari şi impunătoare din această zonă. Simbolul cel mai de preţ al Maramureşului este Poarta Maramureşeană care a devenit celebră în timp şi spaţiu, căpătând noi roluri cu fiecare secol.

Priveliştea variată a ţinutului şi numărul impresionat de turişti care vizitează această zonă propune o ofertă largă pentru sporturile care se desfăşoară în aer liber (caiac canoe, mountain bike) şi pentru dezvoltarea unui complex turistic.